Terneuzen investeert in de toekomst zoals afgesproken in het bestuursakkoord. Dit deden we ook het afgelopen jaar op allerlei vlakken. We zetten stappen in de ontwikkeling van de onderwijscampus en de binnenstad. We sloten de Zeeuwse Woondeal, introduceerden Hoplr en realiseerden de Skaeve huse. Hiermee bouwden we verder aan een goed leven in Terneuzen, kijkend naar brede welvaart voor alle inwoners. We richtten ons daarbij niet alleen op economische voorspoed, maar juist ook op gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale contacten, persoonlijke ontplooiing en veiligheid.
Actuele opgaven
Het afgelopen jaar hadden we helaas te maken met enkele grote conflicten. De oorlog in Oekraïne duurde voort en een conflict in het Midden-Oosten laaide op. De instroom van asielzoekers in Nederland is nog steeds hoog, wat ervoor zorgde dat het Rijk regelmatig een beroep deed op de gemeenten. Hier gaven we gehoor aan, onder andere door de Crisis Nood Opvang in de oude bibliotheek. Ook zorgden we voor onderdak voor Oekraïense vluchtelingen, het lukte om buiten de reguliere woningvoorraad tijdelijk ongeveer 200 extra vluchtelingen op te vangen. Op economisch gebied vlakte de inflatie enigszins af, maar de klimaatverandering blijft de aandacht vragen. Indirect en direct merkten we in 2023 de effecten.
Samenwerking
We bouwden in 2023 ook verder aan de samenwerking met overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het rapport Elke Regio Telt gaf een extra impuls aan de samenwerking binnen Zeeuws-Vlaanderen en op basis van de uitkomsten startten we intensievere gesprekken met het Rijk. We ontvingen diverse ministeries binnen de gemeente en verstevigden daardoor de samenwerking met het Rijk.
Het Rijk nam een positief besluit over de nieuw voorgestelde Regio Deal North Sea Port District (NSPD). Deze Deal gaat over het verhogen van de leefkwaliteit en het verbeteren van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven.
We krijgen steeds vaker te maken met complexe vraagstukken. Ook hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt. We bleven investeren om een aantrekkelijke werkgever te zijn, zo startten we met een trainee programma om startende professionals aan ons te binden en voldoende capaciteit te behouden.
Speelgelegenheden en ontmoetingsplekken
We actualiseerden het beleidsplan speelvoorzieningen en ontwikkelden enkele Jongeren Ontmoetings Plaatsen (JOP’s). Ook investeerden we in de skatebaan op de Vliegende Vaart en faciliteerden we een pumptrackbaan in Axel.
Onderwijshuisvesting
We zetten stappen in de ontwikkeling van Campus Terneuzen, we spraken met diverse partners over hun deelname aan de onderwijscampus en gaven verdere invulling aan de ambities die we hebben. Daarnaast werkten we aan de verdere realisatie van de scholen voor primair onderwijs in de wijk Rivierenbuurt en de kernen Westdorpe en Hoek.
Sociaal domein
We stelden een Adviesraad sociaal domein in. Deze raad is actief betrokken bij het ontwikkelen, evalueren en bijstellen van plannen en beleid in het sociaal domein. We zetten de aanpak van de doorbraakmethode door. Deze aanpak zorgt voor een effectief en efficiënt gebruik van de beschikbare middelen voor het sociaal domein. In de aanpak van eenzaamheid is onze gemeente een voorbeeld. Ook investeerden we in leefbaarheid, bijvoorbeeld door het inzetten van de leefplekmeter in Sluiskil.
Binnenstad en Cultuur
We startten met de uitvoering van het Totaalplan Binnenstad Terneuzen en we werkten hierbij steeds samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren en andere betrokkenen. De aanwezigheid van cultuur is een belangrijke pijler van het totaalplan met de komst van het cultuurkwartier. Ook binnen de nieuwe Regio Deal NSPD is veel aandacht voor cultuur, bijvoorbeeld met projecten gericht op cultuurvernieuwing.
Arbeidsmarkt
Ook dit jaar werkten we samen in het Werkservicepunt en het Expat Center. De werkgelegenheid zorgt er ook voor dat we uitdagingen kennen rond de huisvesting van arbeidsmigranten. We voerden hierover intensief overleg en benoemden de medeverantwoordelijkheid van andere partijen rond dit vraagstuk.
Wonen
We sloten de Zeeuwse woondeal. Tot en met 2030 gaan we minimaal 1.820 woningen realiseren, waarvan meer dan 600 sociale huurwoningen.
Verduurzaming
We staan aan de vooravond van een grote energietransitie. We bereidden ons voor op grote infrastructurele projecten die op ons afkomen. We faciliteerden de initiatieven voor nieuwe vormen van infrastructuur voor de energietransitie. Voorbeelden hiervan zijn de 380 kV aanlanding uit Borssele, aanlanding van wind op Zee en het hoofd waterstofnetwerk. We stelden een tracé vast voor het benutten van restwarmte in Hoek. Voor onze inwoners staat de bespaarstudio klaar.
Mobiliteit
Op het gebied van bereikbaarheid van de gemeente werden ook stappen gezet. Op basis van de kaders uit het gemeentelijk verkeer- en vervoerplan actualiseerden we het parkeerbeleid. In 2023 maakten provincie en Rijk de afspraak om de tolheffing van de Westerscheldetunnel per 2025 te stoppen.